0

Project Voor en Door Vrouwen

 

BeGlobal heeft 30 ‘treklampen’ gesponsord aan het project ‘Voor en Door Vrouwen organising vanuit gender-perspectief textiel sector Midden-Amerika’. Op 29 april vertrokken de initiatiefneemsters voor de internationale uitwisseling naar Guatemala. Op de foto’s is de overhandiging van onze lampen aan de vrouwen in de textielindustrie te zien.

 

Begin april kwamen meerdere vrouwelijke kaderleden van de industrie, handel, het Netwerk Vrouwen en andere sectoren van FNV bij elkaar voor een seminar. Dit vond plaats in het kader van een internationaal project om de positie van werkneemsters in de textielbedrijven in Midden Amerika (Guatemala,Honduras en Mexico) te versterken en de problematiek van werkende vrouwen wereldwijd met elkaar te bespreken. De uitkomsten van het seminar zijn door vier kaderleden meegenomen naar een internationale uitwisseling in Guatemala afgelopen mei, waar werkneemsters uit de drie landen bijeen kwamen. Het seminar en de uitwisseling is nog maar een begin van het project, waar wij bij BeGlobal graag aan wilden bijdragen.

 

 

 

 

  

Sinds de jaren ’80 hebben overheden in Midden-Amerika geprobeerd om meer werkgelegenheid te creëren door bedrijven aan te trekken die produceren voor de buitenlandse markt. Deze bedrijven (maquilas) vestigen zich in zogenaamde vrijhandelszones. Dat zijn gebieden waar de arbeidswet niet geldt en waar geen belasting hoeft te worden betaald voor import en export van goederen. Ook worden er nauwelijks beperkingen opgelegd wat betreft sociale-en milieu wetgeving. Veel van deze maquilas zijn textielbedrijven die produceren voor kledingmerken en deze kleding gaat naar de Amerikaanse en de Europese markt.

 

 

 

 

In deze maquilas werken voor het merendeel vrouwen, vaak meer dan 70 procent, die vanuit rurale gebieden naar de stad zijn getrokken om geld te verdienen voor hun familie. De vrouwen brengen hun dagen door aan de lopende band van de textiel-en kleding bedrijven en ervaren een erg zware werklast: lage salarissen, gedwongen overwerk, lange werkdagen en slechte gezondheid en arbeidsomstandigheden. Deze omstandigheden drukken zwaar op het leven en de gezondheid van de vrouwen. In het filmpje ‘Maquilapolis’ is te zien in welke omstandigheden de vrouwen werken. 

 

 

Kerstpakket Red Collection

Kerstpakket Red Collection

Artikelnr: BG-KP-2018-016
ABS treklamp

ABS treklamp

Artikelnr: 6984-001999999
ABS treklamp

ABS treklamp

Artikelnr: 6984-007999999
ABS LED treklampje

ABS LED treklampje

Artikelnr: 8574-001999999
(4 Artikelen)
 1