0

Lightning vs Type-C

Het aanbod in diverse, steeds betere powerbanks en laadkabels is inmiddels enorm en blijft alleen maar groeien. Buiten allerlei innovatieve mogelijkheden en designs van de laders en kabels, gaat de focus ook steeds meer liggen op de connectors hiervan. De huidige trend bij toonaangevende smartphones is het beperken van hun connector-mogelijkheden. Zoals bekend is de headphone jack al bedreigd en zullen er de aankomende tijd twee connectors zijn in deze strijd: usb Type-C en Lightning. 

 

 

Momenteel bestaan er allerlei verschillende connectors en aansluitingen. Apparaten als computers en mediaplayers maken gebruik van de usb-Types A en B. Verder wordt veelvuldig gebruikgemaakt van de Type-B-ingangen (waaronder mini-usb en micro-usb vallen). Deze stekkers koppelen onder meer smartphones, tablets, printers en harde schijven aan andere apparaten of opladers. De nieuwe usb-technologie gaat daar verandering in brengen door één stekkertype te hanteren: usb Type-C. Dit betekent dat de kabel in de toekomst overal op past en dit zelfs de enige aansluiting zal zijn. Type-C zorgt bovendien voor snellere communicatie tussen de apparaten. Dit komt doordat de kabel 100 watt bij 20 volt kan doorvoeren, wat bij de huidige kabels maximaal 9 watt is. In de praktijk kunnen hierdoor bijvoorbeeld laptops via een usb-kabel opgeladen worden. Ook smartphones en tablets opladen kan sneller gaan, net als het verzenden van data. Type-C maakt het tegelijk opladen en verzenden van data zelfs mogelijk. 

 

 

Daarentegen is Lighting Apple's connector keuze geweest voor iPhones en iPads sinds 2012. Dit zal waarschijnlijk niet heel snel veranderen. Lightning was revolutionair. Voor Lightning maakte Apple gebruik van de, in verhouding met kleine iPhones van toen, erg grote connectors. Type-C is nu nog relatief groot in vergelijking met de Lightning. 

Met Lightning nam Apple een grote stap voorwaarts in de wereld van technologie. Ook was een grote mijlpaal het feit dat de connector als eerste via beide zijdes in de aansluiting past. Bovendien beschikken de momenteel meest gebruikte iPhones, 5 en 6, allemaal over Lightning. Nu blijkt dat de nieuwste iPhone 7 hier ook over beschikt, blijft Apple hier dus voorlopig nog wel trouw aan. 

 

USB type C kabel

USB type C kabel

Artikelnr: 13420300
USB type C kabel

USB type C kabel

Artikelnr: 13420400
(4 Artikelen)
 1